What can you do about your chronic illness(es)?

Toename aantal chronische ziektes

Het aantal personen met een chronische ziekte neemt toe. In 2015 had 50 procent van de mensen minimaal één chronische aandoening; in 2040 is dat 54 procent. Eén op de drie Nederlanders heeft dan twee of meer chronische aandoeningen, en bijna één op de vijf drie of meer (bron: rivm 2018)

Definitie volgens volksgezondheidenzorg.nl: “Een chronische ziekte is gedefinieerd als een ziekte waarbij over het algemeen geen uitzicht is op volledig herstel. Een chronische ziekte gaat doorgaans gepaard met pijn, geestelijk lijden, beperkingen in functioneren of andere klachten. De mate waarin mensen hinder ondervinden verschilt per ziekte en per individu.”

Wat is multimorbiditeit?

Chronische ziektes

Definitie volgens volksgezondheidenzorg.nl: “Multimorbiditeit is de algemene term voor het optreden van meer dan één chronische ziekte in één individu tijdens een bepaalde periode.”

Zo hebben mensen met diabetes vaak ook andere chronische aandoeningen, zoals hartproblemen, overgewicht of kanker.

“De aantallen zijn tragisch, maar deze aantallen zijn het gevolg van
(op)voeding of het gebrek daaraan en het geloofssysteem dat we hebben over onze gezondheid.”

Gelukkig kun je het risico op de meest voorkomende gezondheidsproblemen verlagen door gezonde keuzes te maken.

Het zelfhelend vermogen van je lichaam

Je lichaam is ontworpen om zichzelf te helen en probeert er alles aan te doen om in homeostase te komen. De meeste mensen realiseren zich echter niet dat ze hun lichaam elke dag beschadigen door de manier waarop ze leven. Als je immuunsysteem ernstig wordt onderdrukt, kunnen er overal in je lichaam ontstekingen ontstaan. Diezelfde ontstekingen leiden vervolgens tot allerlei soorten klachten en als diezelfde klachten vaak voorkomen, noemen we het een ziekte.

“Je krijgt niet ineens de ziekte van Alzheimer. Deze ziekte ontwikkelt zich al 40 tot 50 jaar voordat je deze diagnose krijgt.”


Je merkt vaak niet dat er chronische ontstekingen in je lichaam plaatsvinden. Naar de veelal vage klachten luisteren we doorgaans niet of we nemen ze niet serieus genoeg. Maar zodra de emmer overloopt en symptomen zichtbaar worden, dan ontvang je ineens een diagnose.

De enige manier om ziektes te voorkomen, te vertragen en te helen is om ontstekingen enerzijds geen kans meer te geven en tegelijkertijd gewoontes te ontwikkelen die jouw immuunsysteem versterken. Dit is naar mijn mening de enige weg terug naar gezondheid en de weg naar preventieve geneeskunde.

“Met medicijnen kun je je beter voelen, in ieder geval tijdelijk, maar je ziekte hoor je bij de bron aan te pakken.”

Helaas leren artsen alleen de symptomen van welvaartsziektes te behandelen in plaats van de oorzaak van de ziekte zelf aan te pakken. Waarom? Omdat ze hierin niet zijn opgeleid.

Artsen schrijven chronisch medicijnen voor  – die allemaal bijwerkingen hebben – en die in vele gevallen schadelijk zijn voor het lichaam. Deze medicijnen behandelen helaas alleen de symptomen … niet de onderliggende problemen.

Holistisch, integraal en persoonlijk

Als coach wil ik een cruciale rol spelen om de conventionele kijk op chronische welvaart ziektes te veranderen. Je hoeft geen arts of wetenschapper te zijn om je weg te vinden naar gezondheid en geluk.

“Naïviteit en onwetendheid zijn schadelijk voor je. Kies voor kennis, bewustzijn en zelfontwikkeling.”

Ik deel 15 jaar kennis en ervaring met je en ik geef ik je de gereedschappen om vernietigende gewoontes af te leren en fijne gewoontes te ontwikkelen.

Om je immuunsysteem weer sterk te maken en ontstekingen geen kans meer te geven, kun je binnen Happy Habits kiezen voor het totale programma ‘Genees jezelf van binnen uit.’ Wil je weten wat je allemaal ontvangt, te weten komt en ervaart bij deelname aan dit programma, plan dan een gratis kennismakingsgesprek in. Deze holistische aanpak is zo uniek, dat het jou de kans biedt om jezelf stap voor stap te helen.

 

Vraag een gratis kennismakingsgesprek aan

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *