How to recover from psoriasis

Let op: cliënten met psoriasis
Cc: Huis-, huidartsen en dermatologen!

Hoe voel jij je met psoriasis?

 • Ben je vaak verdrietig en radeloos als je die lelijke plekken ziet?
 • Vind je het jammer dat je niet volop kunt genieten van het mooie voorjaar en de zomer als je net als iedereen in korte (zwem)broek, rokje of bikini naar het zwembad of het strand gaat, want je weet  dat `iedereen` naar je plekken staart?
 • Voelen de plekken in de herfst en de winter door de kou en de droge lucht nog pijnlijker?
 • Zit de psoriasis op je hoofdhuid en schaam je je bij de kapper en vind je het vervelend dat er schilfers op je kleding vallen?
 • Heb je plekken op je rug en raak je gefrustreerd, omdat je er zelf niet goed bijkomt?
 • Wakkeren de plekken bij stress ook bij jou aan, waardoor het pijnlijker wordt?
 • Die jeuk, ja je weet dat het niet verstandig is, maar krab jij ook zo hard dat het gaat bloeden?

Wie of wat heb jij geraadpleegd om psoriasis te genezen?

Vanzelfsprekend ben je als eerste naar je huisarts geweest. Ik wed dat hij meteen een hormoonzalf heeft voorgeschreven, met de mededeling: “kom maar terug als het erger wordt.” Waarschijnlijk ben je ook doorverwezen naar een dermatoloog die de diagnose heeft bevestigd en nog een andere therapie heeft voorgesteld. Uiteraard heb je ook het internet afgezocht om een middel te ontdekken, die jou voor altijd afhelpt van die rood-wit schilferige plekken.

Wat heb jij al geprobeerd om van je psoriasis te genezen?

 • Crèmes op basis van corticosteroïden, zoals Dovobet, een medicinale gel of Neotigason (Acitretine)
 • Koolteerzalf
 • Lichttherapie, UVB, UVA of PUVA
 • Laserbehandeling
 • Verschillende one-size-fits-all diëten
 • Hyperbare zuurstoftherapie
 • Zogenaamde ‘systemische’ behandelingen (tabletten), op basis van methotrexaat of ciclosporine
 • Behandeling met fumaarzuuresters
 • Biologische geneesmiddelen, ook wel biologicals of biologics genoemd

Wellicht dat al deze medicinale crèmes en behandelingen jou soms wat verlichting brengen, maar wat gebeurt er als je met de tijdelijke behandelingen stopt? Dan komt de psoriasis gewoon weer terug. Bovendien hebben al deze genoemde symptomatische behandelingen vaak allerlei nare, soms gevaarlijke bijwerkingen. Bovendien moet je lichaam, dat al een verzwakt immuunsysteem heeft, nog harder werken om zich te ontdoen van al deze giftige stoffen. Bij lichttherapie heb je ook nog eens de stress door de wetenschap dat je een verhoogde kans op verbranding en huidkanker loopt.

Ook al weet je arts en dermatoloog dat er allerlei bijwerkingen kunnen zijn, raden ze je toch de zalven en therapieën aan. Dit komt omdat psoriasis als een chronische auto-immuunziekte wordt gezien, die je niet kunt genezen.

Welke alternatieve behandelingen zonder bijwerkingen zijn er zoal om je symptomen te verlichten?

 • Insmeren met kokosolie, aloë vera, appelazijn of een natuurlijke crème op basis van Dode zeezout
 • Bloodstelling aan de zon en de zoute zee
 • Ichthyotherapie, een behandeling met Garra Rufa visjes;

Als bovengenoemde natuurlijke middelen, zoals vitamine D (door de zon) en natuurlijke anti-ontstekingsstoffen uit voeding en mineralen uit de zee jouw immuunsysteem ondersteunen, dan moeten we als psoriasis patiënt MEER doen om ontstekingen tegen te gaan.

Hoe ik zelf hersteld ben van psoriasis

Rond mijn 37ste (2002), kreeg ik psoriasisplekken op mijn onderbenen, ellebogen en hoofdhuid. De grote plakkaten op mijn benen vond ik het allerergst. Ik had daar altijd veel jeuk en pijn, en ik moest me altijd inhouden om maar niet te krabben.

De afgelopen 15 jaar heb ik als een echte detective de waarheid ontdekt over álle mogelijke lichamelijke, chemische en psychische stressoren die van invloed zouden kunnen zijn (geweest) op de ontwikkeling van mijn symptomen.

Door kennis van oude wijsheden en nieuwe wetenschappelijke inzichten ontdekte ik waarom mensen zowel lichamelijk als geestelijk chronische klachten en ziektes ontwikkelen. Er zijn allerlei gewoontes die ons immuunsysteem kunnen versterken en ontstekingen kunnen tegengaan. Maar er zijn helaas ook zelfvernietigende factoren die ons verzwakken, waardoor ontstekingen overal in het lichaam kunnen plaatsvinden.

Zowel lichamelijke als geestelijke ziektes en klachten ontwikkel je door een groot aantal stressoren. Diezelfde boosdoeners kunnen bij iedereen allerlei verschillende symptomen uitlokken. Met deze kennis heb ik voor mijzelf en ons gezin stap voor stap de boosdoeners geëlimineerd en heb ik een groot aantal gedragsveranderingen aangebracht.

Ik ben blij dat de psoriasis op mijn benen al enkele jaren geleden verdwenen is en op de hardnekkige plekken van hoofdhuid en ellebogen zie ik, tot mijn grote vreugde, weer gezonde huid verschijnen.

 

Je denkt dat psoriasis een huidprobleem is, want het is immers zichtbaar op je huid en je gaat ermee naar een dermatoloog, maar wat is nu het echte probleem?

Auto-immuniteit is de oorzaak van bijna alle ziektes. Als je immuunsysteem in de war raakt en per ongeluk jouw eigen lichaamsweefsel aanvalt, dan ontwikkel je auto-immuunziektes. Als je lever niet meer in staat is de toxische stoffen te filteren, dan stapelt je lever het op. En als de opslagcapaciteit vol zit, dan komt het in je lichaam, dat je immuunsysteem nog meer belast. Je zult je immuunsysteem dus sterk moeten maken om psoriasis en andere chronische aandoeningen geen kans te geven.

Genees jezelf van binnenuit

Om je immuunsysteem weer sterk te maken en ontstekingen geen kans meer te geven, heb ik binnen Happy Habits het programma Genees jezelf van binnenuit ontwikkeld. Jij achterhaalt samen met mij alle mogelijke boosdoeners, zodat jij kunt ontdekken waarom je ziektes en klachten hebt ontwikkeld. Als je weet wat de dieperliggende oorzaken van jouw symptomen zijn, dan kun je er iets aan doen. Om daadwerkelijk je lichaam de kans te geven zichzelf te herstellen, leer je ongezond gedrag af, elimineer je schadelijke invloeden en ontwikkel je nieuwe geneeskrachtige gewoontes.

Mijn huisarts weet uit mijn dossier dat ik psoriasis heb gehad. Toen ik haar vertelde dat ik de oorzaken heb achterhaald en daarin veranderingen heb aangebracht was haar reactie: “Interessant, maar je moet wel willen veranderen”

Om de voor jou noodzakelijke veranderingen aan te brengen wordt het programma onder persoonlijke begeleiding aangeboden. Ik geloof in de kracht van een ervaren en persoonlijke coach die jou resultaatgericht begeleidt tijdens jouw helingsproces. 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *